Jadłospis
Piątek 16.05.2025.
Śniadanie: * Kawa zbożowa na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb wiejski, chleb żytni razowy ), bułeczka pszenna, * Masło, * Polędwica z indyka w plastrach, * Jajecznica na parze ze szczypiorkiem, * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, pomidor, ogórek kiszony,
ALERGENY: 1,3,7
Obiad: * Zupa z zielonego groszku ze świeżą natką pietruszki, * Puree ziemniaczane ze świeżym koperkiem, * Ryba z pieca pod szpinakową pierzynką, * Surówka z kiszonej kapusty z marchewka i świeżą natką pietruszki, * Kompot malinowy,
ALERGENY: 4,7,9
Podwieczorek: * Maślanka do picia, * Ciasteczka zbożowe, * Koszyk owoców do wyboru: jabłko, kiwi, mandarynki,
ALERGENY: 1,3,7,
Kcal 1088.5 B 38.6 W 174.2 T 27.0
Możliwe zmiany w jadłospisie
Poniedziałek 19.05.2025.
Śniadanie: * Płatki żytnie na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb wiejski, chleb żytni razowy), bułka grahamka, * Masło, * Szynka delikatesowa w plastrach, * Jajko ze świeżym szczypiorkiem, * Bukiet warzyw do wyboru: , pomidor cherry, papryka żółta, roszponka, * Herbata z miodem i cytryną,
ALERGENY: 1,3,7
Obiad: * Zupa krem z dyni z grzankami pełnoziarnistymi, * Kasza gryczana, * Gulasz po węgiersku, * Fasolka szparagowa z bułeczką, * Ogórek kiszony, * Kompot wiśniowy,
ALERGENY: 1,7,9,
Podwieczorek: * Shake czekoladowy, * Biszkopty, * Koszyk owoców; banany, jabłko,
ALERGENY: 1,3,7,
Kcal 1203.6 B 44.2 W 175.9 T 40.6
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Wtorek 20.05.2025.
Śniadanie: * Kwa zbożowa na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste (chleb wiejski, chleb razowy), bułka pszenna, * Masło, * Parówki, * Ketchup, * Miód, * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, ogórek zielony, rzodkiewki,
ALERGENY: 1,7
Obiad: * Rosół warzywny z kaszką kuskus i świeżą natka pietruszki, * Ryż dziki, * Pieczony filet z indyka w sosie curry, * Surówka z koperkowa z młodej kapusty, * Kompot wieloowocowy,
ALERGENY: 7,9,10,
Podwieczorek: * Kisiel do picia, * Wafle tortowe, * Koszyk owoców do wyboru: jabłko, banan, gruszki,
ALERGENY: 1,7,
Kcal 1172.9 B 54.2 W 192.3 T 41.6
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Środa 21.05.2025.
Śniadanie: * Musli na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb z żurawina, chleb wiejski), bagietka, * Masło, * Ser żółty w plastrach, * Bukiet warzyw do wyboru: mix sałat, ogórek zielony, pomidor, * Napar owocowy,
ALERGENY: 1,7
Obiad : * Krupnik wiosenny ze świeżą natką pietruszki, * Puree ziemniaczane ze świeżym koperkiem, * Kotlet schabowy w otrębach,, * Buraczki na ciepło, * Kompot truskawkowy,
ALERGENY: 1,9,
Podwieczorek: * Wafle ryżowe, kukurydziane, * Powidła śliwkowe, * Rumianek, * Koszyk owoców do wyboru: jabłko, gruszka, pomarańcza,
ALERGENY:
Kcal 1202.1 B 56.2 W 165.8 T 46.3.
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Czwartek 22.05.2025.
Śniadanie: * Kakao na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb z żurawiną, chleb żytni razowy ), bułeczka pszenna, * Masło, * Kiełbasa krakowska w plastrach, * Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, ogórek kiszony, kolorowa papryka,
ALERGENY: 1,7
Obiad: * Zupa grochowa z ziemniakami, * Pierogi z serem, * Sałata rzymska z kolorowymi warzywami, * Kompot jabłkowy z mietą,
ALERGENY: 1,7,9,10,
Podwieczorek: * Bajgiel z masłem, * Napar malinowy z pomarańczą, * Koszyk owoców do wyboru: jabłko, gruszka, kiwi,
ALERGENY:
Kcal 1370.3 B 44.6 W 180.4 T 41.5
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Piątek 23.05.2025.
Śniadanie: * Płatki kukurydziane na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb wiejski, chleb żytni razowy ), bułeczka pszenna, * Masło, * Polędwica drobiowa w plastrach, * Jajko ze świeżym szczypiorkiem, * Bukiet warzyw do wyboru: rucola, pomidor, ogórek zielony, * Herbata z miodem i cytryną,
ALERGENY: 1,3,7
Obiad: * Zupa kapuśniak z ziemniakami, * Makaron tricolor z pieczonym łososiem i brokułem, * Kolorowe warzywa do chrupania, * Kompot owocowy,
ALERGENY: 1,4,9,
Podwieczorek: * Maślanka do picia, * Chrupki kukurydziane, * Koszyk owoców do wyboru: jabłka, melon, pomarańcza,
ALERGENY: 1,3,7
Kcal 1171.3 B 46.6 W 170.7 T 33.1
Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci
Możliwe zmiany w jadłospisie
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
- skorupiaki i produkty pochodne
- jajka i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
- seler zwyczajny i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
- mięczaki i produkty pochodne.