Jadłospis Edukacja Dzielnicy Wawer Warszawa

Dzielnica Wawer

Przedszkole nr 437

Poniedziałek 08.09.2025.

Śniadanie: * Płatki kukurydziane na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb pszenny, chleb żytni razowy), bułka ze słonecznikiem, * Masło, * Szynka konserwowa w plastrach, * Jajko ze świeżym szczypiorkiem, * Bukiet warzyw do wyboru: , papryka żółta, pomidor cherry, roszponka, * Herbata z miodem i cytryną,

ALERGENY: 1,3,7

Obiad: * Zupa warzywna ze świeżymi ziołami, * Ryż dziki, * Pieczony filet z indyka z warzywami i pomidorami, * Ogórek kiszony, * Kompot malinowy z miętą,

ALERGENY: 7,9

Podwieczorek: * Koktajl na mleczku kokosowym z mango, * Jagodzianki, * Koszyk owoców do wyboru: , jabłko, banany, maliny,

ALERGENY: 1,3,7

Kcal 1118.0 B 46.6 W 175.2 T 33.3

Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci

 

 

Wtorek 09.09.2025.

Śniadanie: * Kawa zbożowa na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste (chleb wiejski, chleb razowy ), bułka pszenna, * Masło, * Parówki, * Ketchup, * Dżem niskosłodzony, * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, ogórek zielony, papryka kolorowa,

ALERGENY: 1,7

Obiad: * Zupa koperkowa z ziemniakami, * Mieszanka makaronów spaghetti: pszennego i pełnoziarnistego, * Sos bolognese, * Parmezan, * Kolorowe warzywa do chrupania, * Kompot truskawkowy z miętą,

ALERGENY: 1,7,9,

Podwieczorek: * Galaretka owocowa, * Napar rumiankowy, * Koszyk owoców do wyboru: brzoskwinie, jabłko, banan,

ALERGENY:

Kcal 1215.0 B 43.7 W 154.4 T 44.0

Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci

 

Środa 10.09.2025.

Śniadanie: * Musli na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb z żurawina, chleb wiejski), bułka grahamka, * Masło, * Ser żółty w plastrach, * Paprykarz z kaszy jaglanej z pomidorami, * Bukiet warzyw do wyboru: mix sałat, ogórek kiszony, rzodkiewki, * Napar herbaciany z cytryną,

ALERGENY: 1,7

Obiad : * Zupa krem z kalafiora z grzankami pełnowartościowymi, * Kasza jęczmienna, * Pieczony filet z indyka z suszonymi pomidorami, * Surówka z buraczków, * Kompot jabłkowy z miętą,

ALERGENY: 1,7,9,

Podwieczorek: * Bajgiel z masłem, * Maślanka do picia, * Koszyk owoców do wyboru: borówki, śliwki, jabłko,

ALERGENY: 1,7

 

Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci

 

Czwartek 11.09.2025.

Śniadanie: * Kawa zbożowa na mleku, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb pszenny, chleb żytni razowy ), bułeczka pszenna, * Kiełbasa krakowska w plastrach, * Pasta jajeczna ze świeżym szczypiorkiem, * Bukiet warzyw do wyboru: rucola, ogórek zielony, pomidor,

ALERGENY: 1,3,7

Obiad: * Zupa krupnik ze świeżą natką pietruszki, * Kluseczki leniwe, * Mus truskawkowy, * Sałata masłowa ze śmietaną, * Kompot wiśniowy,

ALERGENY: 1,7,9

Podwieczorek: * Napar owocowy z limonką, * Bułeczka pszenna, * Arbuz, * Sałatka makaronowa z kurczakiem,

ALERGENY: 1,7,

Kcal 1169.2 B 46.3 W 192.8 T 44.9

Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci

 

Piątek 12.09.2025.

Śniadanie: * Kakao na mleku słodzone miodem, * Pieczywo pełnoziarniste ( chleb z żurawiną, chleb żytni razowy ), bułeczka pszenna, * Masło, * Polędwica drobiowa w plastrach, * Jajko ze szczypiorkiem, * Bukiet warzyw do wyboru: roszponka, papryka kolorowa, ogórek zielony,

ALERGENY: 1,3,7

Obiad: * Zupa kapuśniak ze świeżą natka pietruszki, * Puree ziemniaczane ze świeżym koperkiem, * Ryba z pieca w ziołach, * Sos tzatziki, * Pomidor z cebulką, * Kompot z czerwonej porzeczki,

ALERGENY: 1,3,7,4,9,

Podwieczorek: * Kefir do picia, * Jabłko, * Paluch włoski, * Warzywa w słupkach,

ALERGENY: 1,7,

Kcal 1087.9 B 39.1 W 154.1 T 34.3

Do każdego posiłku woda źródlana do picia dla chętnych dzieci

 

Możliwe zmiany w jadłospisie

 

LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jajka i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko i produkty pochodne
  8. orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
  9. seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
  13. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
  14. mięczaki i produkty pochodne.